Alweer een paar weken geleden was het kerst. Het diner was deze keer bij ons thuis en ondanks dat ik alle recepten al eens had uitgeprobeerd, was ik er toch zenuwachtig over. Ik had besloten om geen traditioneel kerstdiner te koken, maar een lange tafel vol Italiaanse gerechtjes. Mijn zwager Jos zorgde voor heerlijke tapenades, kazen en brood als voorgerecht en mijn moeder maakte een heel scala aan lekkere Italiaanse toetjes. Zelf verzorgde ik:
- Kiprolletjes met pesto in Italianse ham.
- Courgette salade met zwarte olijven, cherrytomaten en een yoghurtdressing
- Gnocchi met spek en paddenstoelen.
- Tagiatelle met grote garnalen in knoflook-roomsaus met verse peterselie
- Pizzabrood met zongedroogde tomaten en zwarte olijven
en de klapper:
- Puntpaprika-lasagne
Ik maakte alle pasta's zelf met de pastamaker die ik van mijn zus en zwager had gekregen en bijna alle gerechten waren naar mijn tevredenheid gelukt. Mijn neefje vroeg meteen aan zijn moeder of ze ook een keer de garnalen in knoflook-roomsaus zou maken. De meeste complimenten kreeg ik over de lasange. Het afgelopen half jaar heb ik het meerdere malen gemaakt en het recept bijgesteld en verbeterd tot het onderstaande recept:
Puntgave Puntparika-lasagne
Ingrediënten:
- 200 gram meel
- 2 eieren
- 250 gram rundergehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 vleestomaten
- Oregano
- Peper
- zout
- olijfolie
- 2 puntpaprika's
- 1 courgette
- 50 gram roomboter of margarine
- 50 gram bloem
- 300 tot 500 ml melk
- 100 gram geraspte oude kaas of parmazaanse kaas
Voorbereidingstijd 1,5 uur.
Oventijd: 45 minuten.
Het deeg:
Ook zonder pastamaker is het deeg voor lasagne best zelf te maken. Mocht dat toch teveel werk zijn, kan je ook natuurlijk kant en klare lasangebladen gebruiken. Voor de doe het zelver: doe 200 gram meel in een grote schaal. Maak een kuiltje in het midden en breek daar twee eieren in. Roer met een vork de eieren door het meel. Bestrooi de werkbank met wat meel. Let je deeg op de werkbank en kneed het met de handen tot een soepel geheel. Als het deeg teveel plakt, voeg je een beetje extra meel toe, is het deeg te los voeg dan een klein beetje water toe. Rol het deeg uit met een deegroller of met gebruik van een pastamaker tot een dunne lap niet meer dan 2 mm dik. Snijd de lap in 6 plakken van ongeveer 15 bij 7,5 centimeter. Laat de lasagne bladen 1 uur op een schone theedoek rusten.
De groentelaag:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de puntpaprika's in hun geheel op het rooster. Rooster de paprika's 15 tot 25 minuten tot ze donkere plekken krijgen of het schilletje los begint te laten. Snijd ondertussen de courgette in plakjes. Bak de plakjes in olijfolie in een grillpan of koekenpan. Laat de courgetteplakjes daarna rusten op keukenpapier zodat overtollig vocht en olie door het papier worden opgenomen. Bestrooi ze met wat zout om het vocht nog extra te onttrekken.
Haal de puntpaprika's uit de oven en doe ze in een plastic zak die je dichtknoopt. Op deze manier laat de schil beter los.
De tomatensaus:
Snijd het harde stukje uit de tomaat, maar laat de tomaat verder heel. Zo krijg je 4 tomaten met allemaal een klein gaatje in de bovenkant. Zet een pannetje water op het fornuis en leg daar de tomaten in. De tomaten moeten volledig onder water staan. Breng dat aan de kook.
Terug naar de groentenlaag:
Je puntpaprika's zijn nu klaar om te ontvellen. Snijd ze over de lengte open. De zaadlijst en het steeltje laten nu heel gemakkelijk los. Verwijder de zaadlijst en het steeltje en eventueel losse zaadjes. Trek met de punt van een schilmesje de velletjes van de puntpaprika. Je hoeft de paprika verder niet meer te snijden.
Het gehaktmengsel:
Snijd de ui in stukjes. Fruit de ui in een koekenpan met wat olijfolie. Voeg het gehakt toe. Snijd de knoflook in kleine stukjes of gebruik een knoflook pers. Voeg de knoflook toe aan het gehaktmengsel. Bak het bruin en draai daarna het vuur laag.
Terug naar de tomatensaus:
Als het water kookt en de velletjes van de tomaten beginnen te scheuren, zijn ze klaar om te ontvellen. Giet de tomaten af en laat ze schrikken onder de koude kraan of in een ijsbadje. Op die manier laat het velletje het makkelijkste los. Trek met een schilmesje de velletjes van de tomaten. Snijd de tomaten in blokjes, of pureer ze even in de blender. Voeg de blokjes of de tomatenpuree toe aan het gehaktmengsel. Zet het vuur weer hoger en verwarm de tomatensaus even met het gehakt mee. Breng het mengsel op smaak met oregano, peper en zout.
De lasagne opbouwen:
Bouw de lasagne op in een ovenschaal. Begin met de helft van het tomaat en gehaktmengsel. Leg daar drie lasagnebladen overheen. Bedek dat met de courgetteschijfjes. Leg daar de puntpaprika's overheen. Daar gaan vervolgens weer drie lasagnebladen bovenop en sluit af met de rest van het tomaten gehaktmengsel. Het enige wat nog ontbreekt is de belchamelsaus.
De belchamelsaus:
Verwarm in een pannetje 50 gram boter. Voeg in kleine schepjes de bloem toe en zorg er al roerende voor dat dit zonder klontjes mengt. Schenk beetje bij beetje de melk erbij. Blijf continue roeren. Het moet een gladde dikke saus worden. De hoeveelheid van de melk hangt af van de gewenste dikte voor je saus. Laat het zachtjes koken.
Verspreid de belchamelsaus over de lasagne. Besprenkel de bovenkant tenslotte met de geraspte kaas.
En dan de oven in. 40 tot 50 minuten op 200 graden.
Als je de lasange nog even laat afkoelen voor je hem opdient, wordt hij steviger.
Buon appetito!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten