woensdag 26 november 2014

Waarom Masterchef Australië de beste kookwedstrijd ooit is

Ik hou helemaal niet zo van kookprogramma's met een wedstrijd element, maar voor Masterchef Australië maak ik een uitzondering. Alle seizoenen heb ik gezien en ik keek uit naar september, de maand waarin NET5 normaal gesproken Masterchef Australië uitzendt. Een half seizoen te laat kwam ik erachter dat ze het programma naar RTL5 hadden verplaatst. Dus ben ik nu fanatiek alle afleveringen van seizoen 6 online aan het bekijken. Had ik al gezegd dat Masterchef Australië de beste kookwedstrijd ooit is?

Juryleden
De juryleden bij Masterchef Australië zijn geen dictators, drill sergeanten, of arrogante koks die alleen zichzelf de beste vinden. Matt, Gary en George zijn oprecht, begripvol, invoelend en opbouwend. Ze zijn meer mentor of coach dan strenge schoolmeester. Ze zien in elke kandidaat een uniek talent en doen hun best om dat eruit te laten komen. Als een kandidaat niet goed presteert, zijn ze eerlijk, maar nooit gemeen.

In een van de eerste afleveringen moet Amy haar gerecht aan de juryleden presenteren. Ze staat helemaal stijf van de zenuwen en de tranen springen in haar ogen. George reageert meteen. Hij wisselt met haar van plaats. Nu mag Amy een keer op de stoel van de jury zitten. 'Wij zijn ook maar gewoon mensen," verklaart George.

Kandidaten
Bijna alle kandidaten komen in de eerste plaats om iets te leren. Natuurlijk willen ze het programma winnen, maar alle ervaring en vaardigheden die ze tijdens het programma op doen zijn misschien nog wel belangrijker. De kandidaten worden gestimuleerd om elkaar aan te moedigen. Ze sluiten vriendschappen en leven met elkaar mee. Ze geven elkaar tips en leren van elkaar. Het hele seizoen wonen de kandidaten bij elkaar in één huis en mogen zij geen familie zien, waardoor er een hechte groep ontstaat. Deze kandidaten zijn oprecht verdrietig wanneer een andere kandidaat moet vertrekken.

Programma-makers
Als er al rivaliteit heerst, dan houden de programma makers dit zoveel mogelijk buiten beeld. Dit programma draait niet om sensatie of om de onderlinge verhoudingen in de groep, het gaat om prachtige gerechten en kandidaten die steeds beter worden. Emoties worden in beeld gebracht en je leeft met de kandidaten mee als ze het moeilijk hebben of tegen hun eigen verwachting in, toch een mooi gerecht neerzetten. Ik heb al best wat tranen moeten wegpinken tijdens het kijken naar Masterchef. Ik geloof niet dat er een andere kookwedstrijd bestaat die dat in de kijker naar boven kan brengen.

Kijkers
Behalve mee mogen leven met alle kandidaten, mag je als kijker ook mee koken. Een paar keer in het seizoen is er een masterclass en kan je (net als de kandidaten) op een kladblokje meeschrijven als de professionele koks hun recepten uitleggen. Sommige recepten zijn veel te moeilijk voor een amateurkok zoals ik, maar gelukkig houdt Matt ook niet van moeilijk en zitten er altijd wat recepten bij die goed zelf te maken zijn. Zoals deze super lekkere (ongezonde) pindakaaskoekjes!


Pindakaaskoekjes:

Ingrediënten:
1 kopje pindakaas (mmm met stukjes noot, nog lekkerder)
1 kopje suiker
1 ei
een snufje zout

Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Mix alle ingrediënten met een mixer door elkaar.
- Rol balletjes van het deeg. Als je je handen even nat maakt, dan plakt het deeg niet aan je vingers.
- Leg de balletjes op een bakplaat en druk ze in met een vork.
- Bak de koekjes in ongeveer 9 minuten gaar.
- Laat ze nog even afkoelen voor je ze eet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten