vrijdag 27 juni 2014

3 keer anders: spinazie

Er was een tijd dat ik dacht dat spinazie alleen bereidde als gekookte groente bij de aardappels en de gehaktbal. Maar nu ik er meer mee doe dan dat, staat het ook steeds vaker op mijn boodschappenlijstje. Mijn favoriete recepten zijn:

Spinaziesalade
Ingrediënten:
125 gram verse spinazie
Half potje feta in kruidenolie
250 gram cherrytomaatjes

1 kleine rode ui

Bereiding:
Was de spinazie en verwijder harde steeltjes.
Scheur grote blaadjes klein en doe ze in een kom.
Laat de feta een beetje uitlekken. De olie met kruiden die aan de feta blijft zitten, vormt de dressing voor je salade.
Snij de rode ui klein en voeg toe aan de spinazie in de kom.
Halveer de cherrytomaatjes en voeg toe aan de kom.
Voeg de uitgelekte feta toe aan de salade.
Even husselen en klaar!

Spinazietaart
Ingrediënten:
8 tot 10 plakjes bladerdeeg
250 gram verse spinazie
4 eieren
150 ml room of mascapone
1 blok fêta kaas
250 gram cherry tomaatjes
Handvol pijnboompitjes
Peper en zout
Boter om in te vetten

Bereiding:
Gebruik hiervoor een platte taartvorm of een bakplaat.
Verwarm de oven voor op 180-200 graden.
Vet de taartvorm in.
Beleg de taartvorm met bladerdeeg.
Klop met een garde de eieren en de room met wat peper en zout. 
Was de spinazie. 
Spoel de spinazie af met kokend water, daarmee voorkom je dat de spinazie die boven de taart uitsteekt kan aanbranden.
Meng de spinazie met de eieren en de room.
Vul de taartvorm met het mengsel.
Brokkel de fêtakaas in stukjes en verdeel deze samen met de pijnboompitjes over de taart.
Halveer de cherrytomaatjes en garneer daarmee de taart.
Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar. De taart is gaar als de ei goed gestold is en het bladerdeeg goudbruin.

Tagliatelle met zalm in spinazieroomsaus
Ingredienten:
250 gram verse spinazie
125 ml room
1 teentje knoflook
Peper en zout
2 zalmmoten
Kant en klare tagliatelle of als je de tagliatelle zelf maakt met een pastamaker: 2 eieren en 200 gram bloem.

Bereiding:
Als je de tagliatelle zelf maakt: Doe 200 gram bloem in een kom, maak in het midden een kuiltje. Breek de eieren in het kuiltje. Meng met een vork steeds meer bloem door het ei. 
Kneed het deeg tot een elastische massa. Als het deeg teveel plakt voeg je nog wat bloem toe, als het deeg te los is, voeg je een klein beetje water toe.
Verdeel het deeg in 4 balletjes en haal die door de pastamaker tot de gewenste dikte is bereikt. Snij de deeglappen met de pastamaker in lange brede slierten. 
Leg de tagliatelle 1 uur te rusten.
Verwarm de oven voor op 180-200 graden.
Vet een ovenschaal in en leg daarin de zalmmoten.
Bak de zalmmoten in de oven gaar, ongeveer 20 minuten.
Was de spinazie. En verwijder harde steeltjes.
Breng een pan water aan de kook.
Kook daarin de tagliatelle.
Breng de 125 ml room met de spinazie aan de kook.
Pureer de spinazie met de room in een blender of met een staafmixer.
Voeg een geperst teentje knoflook aan de spinazieroomsaus toe en breng verder op smaak met peper en zout. 
Giet de tagliatelle af en spoel af met koud water om het aan elkaar plakken van de deegslierten te voorkomen. 
Verdeel de tagliatelle over de borden. Giet daarover de spinazieroomsaus.
Leg daar boven op een moot zalm. 

(afbeelding van internet, eigenaar onbekend)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen