(Afbeelding van internet, fotograaf onbekend)
zondag 23 maart 2014
Een nieuwe naam voor Roos
Dit is Roos. Of nou ja, dit is een plaatje wat ik vond van een meisje dat precies lijkt op het personage Roos voor mijn boek. Nou heb ik een klein probleem. Het andere personage uit mijn boek heet Regen. Ik merk dat wanneer ik een conversatie tussen Roos en Regen schrijf, het erg verwarrend wordt bij het lezen. Omdat beide namen met een 'R' beginnen, raak je al snel de draad kwijt. Dus ik zoek en nieuwe naam voor Roos. Ik denk aan Lelie, Jasmijn, Bloesem of Lavendel. Wat vindt jij? Of heb je nog een andere suggestie?
Kraamkadootjes
Al even geleden gingen we op kraamvisite bij de piepkleine Tirza. Volgend weekend gaan we op kraamvisite bij Anne. Passend bij het geboortekaartje, slabbetjes en een knuffeldoekje.
zondag 16 maart 2014
Writersblock
Al een paar maanden heb ik er last van, writersblock. Ik heb natuurlijk veel andere dingen aan mijn hoofd gehad met de trouwdag in het vooruitzicht, maar dat is niet de hele reden. Het valt me erg tegen om te schrijven. Ik ben te kritisch, te perfectionistisch en twijfel constant aan de stijl en de woordkeus. Vandaag wilde ik weer hard aan de slag, maar de woorden blijven in mijn vingers steken. Om jullie toch een idee te geven van wat ik schrijf, hier een fragment uit een eerder hoofdstuk.
Roos zag gisteren een jongen in de tuin. Ze heeft kort met hem gesproken en kwam erachter dat hij in het bos woont. Vandaag gaat ze naar hem opzoek.
Ze komt weer overeind en kijkt naar de boomtoppen. De kale takken wiegen en kraken in de wind. Ze kan geen enkele vogel ontdekken. Met haar koude vingertoppen maakt ze twee knopen van haar jas open en steekt haar hand naar binnen, tastend naar haar schortzak. Glimlachend haalt ze een grote bruine koek tevoorschijn en knoopt met haar andere hand haar jas weer dicht. Tevreden knabbelend op haar koek, wiebelt ze haar benen heen en weer. Haar ogen bekijken in alle rust het woud.
Als je een hutje hebt, met een haard waarin je een vuur kan maken, dan is het vast best leuk om in het bos te leven. In de zomer kan je bessen plukken. En in de winter zit je in je warme hut, met een klein schoorsteentje waar dan de rook van je vuurtje uit omhoog kringelt.
Roos kijkt omhoog tussen de boomtoppen, opzoek naar rookpluimen. Wanneer ze die niet kan vinden richt ze haar blik weer op de oevers van de rivier. Dan ziet ze hem. Aan de overkant van de rivier, net tegen de bosrand. Ze propt de koek in haar mond en zet zich met beide handen af van de dikke boomwortel. Met een sprongetje landt ze op de gladde stenen. Ze schuift een beetje ongemakkelijk over de gladde ondergrond en glibbert bijna omver. Snel slikt ze haar koek door en lacht breed. Met twee handen tegelijk zwaait ze naar Wilg aan de overkant van de rivier.
"Hier ben ik!" roept ze geheel overbodig.
Wilg voelt de hoek van zijn mond omhoog krullen en steekt onwennig zijn hand omhoog.
"Ik was je aan het zoeken!" verklaart Roos.
Wilg knikt.
Ze kijkt naar links en rechts, zoekend naar een plek waar ze de rivier over kan steken.
"Ik dacht dat je aan deze kant zou wonen. Kan ik ergens oversteken?"
Wilg schudt zijn hoofd. "Misschien verderop."
Roos fronst. "Hoezo misschien? Weet je dat dan niet?"
Wilg schudt opnieuw zijn hoofd en loopt verder stroomopwaarts. Roos volgt op de andere oever. Ze duikt eerst door het tunneltje van boomwortels en loopt dan met hem mee.
Roos zag gisteren een jongen in de tuin. Ze heeft kort met hem gesproken en kwam erachter dat hij in het bos woont. Vandaag gaat ze naar hem opzoek.
Je
zou maar de hele tijd in het woud leven. Zou dat leuk zijn? Misschien
sluit je wel vrienden met de vogels en de eekhoorns.
Roos glimlacht breed en gaat op de dikke
boomwortel van een grote boom zitten, die dicht bij de oever staat.
De ene helft van de boom staat in het woud, met zijn wortels onder de
grond, de andere helft steekt uit over de lager gelegen oever en
maakt met zijn wortels een tunneltje over de smalle strook van
stenen. Roos buigt zich voorover en gluurt het tunneltje in.
Daar
zou je best een huisje van kunnen maken, als het niet zo koud was op
die stenen.Ze komt weer overeind en kijkt naar de boomtoppen. De kale takken wiegen en kraken in de wind. Ze kan geen enkele vogel ontdekken. Met haar koude vingertoppen maakt ze twee knopen van haar jas open en steekt haar hand naar binnen, tastend naar haar schortzak. Glimlachend haalt ze een grote bruine koek tevoorschijn en knoopt met haar andere hand haar jas weer dicht. Tevreden knabbelend op haar koek, wiebelt ze haar benen heen en weer. Haar ogen bekijken in alle rust het woud.
Als je een hutje hebt, met een haard waarin je een vuur kan maken, dan is het vast best leuk om in het bos te leven. In de zomer kan je bessen plukken. En in de winter zit je in je warme hut, met een klein schoorsteentje waar dan de rook van je vuurtje uit omhoog kringelt.
Roos kijkt omhoog tussen de boomtoppen, opzoek naar rookpluimen. Wanneer ze die niet kan vinden richt ze haar blik weer op de oevers van de rivier. Dan ziet ze hem. Aan de overkant van de rivier, net tegen de bosrand. Ze propt de koek in haar mond en zet zich met beide handen af van de dikke boomwortel. Met een sprongetje landt ze op de gladde stenen. Ze schuift een beetje ongemakkelijk over de gladde ondergrond en glibbert bijna omver. Snel slikt ze haar koek door en lacht breed. Met twee handen tegelijk zwaait ze naar Wilg aan de overkant van de rivier.
"Hier ben ik!" roept ze geheel overbodig.
Wilg voelt de hoek van zijn mond omhoog krullen en steekt onwennig zijn hand omhoog.
"Ik was je aan het zoeken!" verklaart Roos.
Wilg knikt.
Ze kijkt naar links en rechts, zoekend naar een plek waar ze de rivier over kan steken.
"Ik dacht dat je aan deze kant zou wonen. Kan ik ergens oversteken?"
Wilg schudt zijn hoofd. "Misschien verderop."
Roos fronst. "Hoezo misschien? Weet je dat dan niet?"
Wilg schudt opnieuw zijn hoofd en loopt verder stroomopwaarts. Roos volgt op de andere oever. Ze duikt eerst door het tunneltje van boomwortels en loopt dan met hem mee.
zaterdag 8 maart 2014
Pannenlap make-over
Mijn pannenlappen waren niet meer zo mooi. Eerst heb ik geprobeerd ze mee te verven toen ik mijn blouse een nieuw kleurtje gaf, helaas werd het roze in plaats van rood. Dan maar een nieuw stofje. Ik heb het bandje hergebruikt, en de stof over de oude pannenlap heen gespannen. Ik vind ze nu veel leuker dan voorheen.
woensdag 5 maart 2014
De Grote Dag
"Als ik mezelf nou maar goed bezig
hou, dan merk ik misschien niet zoveel van de zenuwen."
Dus
besteedde ik de dagen vooraf aan de trouwdag aan poetsen en laatste
voorbereidingen. Het weekend ervoor maakte ik met Renso een lijstje,
zodat ik wat meer overzicht en rust had én zodat Renso ook wat
dingen voor zijn rekening kon nemen. We zorgden ervoor dat de
boodschappen op tijd gedaan waren en de slingers al dagen van te
voren opgehangen waren. Daardoor kwamen we gelijk in de
feeststemming. Op maandag en dinsdag ging ik gewoon naar mijn
werk, waar ik me nauwelijks kon concentreren, maar wat toch wel voor
een beetje afleiding zorgde. Binnen de kortste keren was het woensdag
en propte ik de hele dag vol met bezigheden. Het bakken van een
bruidstaart, het maken van een trouwboeket en nog snel hier en daar
een doekje overheen. Ondanks dat ik de bruidstaart al eens
uitgeprobeerd had, ging het toch niet helemaal naar wens. De eerste
taart kwam niet ver genoeg omhoog om als volledige laag te kunnen
dienen. Ik bakte een tweede taart die samen met de eerste taart de
onderste laag zou gaan vormen. Tijd om nog een of misschien wel twee
taarten te bakken had ik niet, maar het was niet genoeg voor een
bruidstaart. Dus dan maar bij de supermarkt twee kant en klare
cakebodems kopen en daar de tweede laag van maken. Dat ging best
goed. En het resultaat was helemaal naar wens. Ik vond het heel knap
van mijzelf dat ik niet teveel stress kreeg van deze hobbel in de
weg, omdat ik mijzelf voorgenomen had, dat als de taart zou
mislukken, we altijd op de dag zelf één van de gasten een kant en
klare taart konden laten kopen. Het bruidsboeket maken ging al
helemaal soepel en in één keer goed.
Tegen zessen kwam ik bij het huis van
mijn ouders, wat mijn moeder prachtig had versierd. Niet veel later
kwamen mijn zussen binnen en hadden we het gezin compleet. Als
vanouds met zijn allen aan tafel, met door mij gekozen pilaf op het
bord. Echt een gerechtje van thuis. De rest van de avond hebben we
heerlijk zitten tutten, met maskertjes en nagellak. En toen was ik
moe. Niet heel gek natuurlijk. Ik lag als eerste in bed en stuurde
Renso een smsje voor het slapen gaan. "Welterusten schat, ik ga
nog even naar het busstation om Emily op te halen," stuurde hij
terug. Zo laat nog! Ik was blij dat ik al in mijn bed lag. Emily was
uit haar werk in Engeland meteen op het vliegtuig naar Nederland
gestapt, en wist uiteindelijk rond elf uur Uden te bereiken.
Om half zeven ging de wekker. Ik had
nog het beste geslapen van ons drieën, wat nog steeds niet al te
best was, maar mijn zussen hadden bijna niet geslapen. Snel aankleden
en ontbijten, want om half 8 stond Marijke op de stoep voor mijn
haren en mijn make-up.
Hoewel ik aan het ontbijt helemaal
'zen' was (ik kon nu toch niets meer veranderen, dus kon ik het maar
beter over me heen laten komen), sloegen tegen een uur of negen de
zenuwen extra hard toe. Wat als er toch dingen fout gaan, wat als
Renso mijn haar niet mooi vindt, wat als, wat als, wat als? Gelukkig
had ik een koelbloedige Marijke naast me, die mij een beetje
kalmeerde, waardoor de stress veranderde in een zenuwachtig
enthousiasme. Ruim op tijd arriveerde Renso in een prachtige
trouwauto. Een kadootje van onze lieve vrienden. Iedereen ging naar
beneden om hem te begroeten en ik moest boven wachten tot ik de trap
af mocht komen. Natuurlijk namen ze alle tijd om elkaar te begroeten
en bij te kletsen, zodat ik bijna het idee kreeg dat ze me vergeten
waren. Zenuwachtig hupste ik van het ene been op het andere en
wapperde mijn ogen droog, die van de spanning al weer begonnen te
tranen. "Mag ik naar beneden komen?" riep ik een paar keer.
En eindelijk, ik mocht. Onder aan de trap stond mijn knappe verloofde
in mooie blauwe kleren, die mij natuurlijk prachtig vond.
De ceremonie was heel bijzonder. Het
voelde heel speciaal om voor een select groepje van familie en
vrienden elkaar het ja-woord te mogen geven. Renso en ik hadden
ervoor gekozen om zelf een woordje voor elkaar te doen, wat de
ceremonie extra persoonlijk maakte. Ik was nog maar net begonnen met
mijn stukje, of ik hield het al niet meer droog en met mij een aantal
van mijn vriendinnen en mijn ouders. Een lach en een traan later
mochten we elkaar de ringen geven en op commando elkaar zoenen. En
toen waren we ineens man en vrouw!
Het klaarde een beetje op, al bleef het
wel bewolkt, maar de temperatuur was erg aangenaam. We zijn
heerlijk gaan lunchen met familie en getuigen in het koetshuis van
Kasteel Aldendriel. Er was heel veel lekkers, maar ik had niet zo
veel honger. De kleine setting zorgde ervoor dat we de tijd hadden om
met iedereen een praatje te maken. Mijn vader gaf een inspirerende
speech, mijn moeder had een prachtig woordje gedaan tijdens de
ceremonie en ook Emily gaf als getuige van Renso, trillend op haar
benen ook een hele lieve speech.
Terwijl de familie binnen nog koffie en
thee dronk, gingen wij met de getuigen en Joop naar buiten voor een
fotoshoot. Ik lag steeds vreselijk in een deuk en we moesten ons best
doen om ook nog een beetje serieze foto's te maken. Je weet wel, van
die foto's die in een lijstje op de schoorsteenmantel kunnen.
In ons eerste plan was het feestje daarmee afgelopen. Een ceremonie plus een lunch en dat was het, want we wilden het klein en betaalbaar houden. Maar hoe kan je als je zulke lieve vrienden hebt, die vreselijk leuke vrijgezellenfeestjes hebben gegeven en ons zoveel geluk gunnen, die lieve vrienden overslaan? Dat kan niet natuurlijk. Daarom hadden we besloten om dit kleine gezelschap nog uit te nodigen voor een stukje taart bij ons thuis. Vanaf zeven uur stond de huiskamer als snel goed vol en ook hier weer was er genoeg tijd om iedereen even te kunnen spreken. Het was een hele gezellige afsluiting van een mooie dag. Toen om tien uur de laatste gast vertrok, voelde ik hoe moe ik was. Als het twaalf uur was geweest, had ik het ook geloofd.
De volgende ochtend zijn we rustig op
gestaan, met een heerlijk ontbijt. De koffer stond al klaar en na een
kopje thee en koffie bij mijn ouders, reden we naar Brugge voor ons
huwelijksreisje. Een geweldig cadeau van mijn ouders. Dit werd al
gauw het cadeau van al onze gasten, want de envelopjes zijn goed van
pas gekomen in deze prachtige stad. Ik zou zo nog een heel verslag
van Brugge kunnen schrijven, maar ik denk dat de foto's voor zich
zullen spreken. We maakten onder andere een koetstocht en een rondvaart en bezochten twee cathedralen, een kunstmuseum, de bierbrouwerij en het chocolademuseum.
Foto's zijn genomen door: mijzelf, mijn vader en Joop (www.morningroad.nl)
zondag 9 februari 2014
Vrijgezellenfeestje
Zaterdag 14.10, nog net genoeg tijd om even te douchen en me om te kleden en daarna mijn moeder op te gaan halen voor repetitie. Ik klap mijn laptop dicht en in mijn ooghoek zie ik een vrolijk gekleurde stoet vrouwen langs lopen. Ze draaien af bij onze tuin en lopen naar onze voordeur. Mijn vrijgezellenfeestje? Vandaag?
Helemaal perplex doe ik de deur open en zie daar mijn vriendinnen en zussen breed naar mij lachen. Nog helemaal ondersteboven, wauwel ik iets over Inge's weblog en stel ik me vreslijk aan. Ik weet gewoon echt even niet hoe ik me moet gedragen. Renso raadt me aan om ze binnen te laten, want ik sta nog steeds op de drempel van de voordeur naar al mijn lieve vriendinnen te kijken. Snel laat ik ze naar binnen. Renso zorgt voor stoelen en ik vlieg naar boven om me nog even op te frissen. Ze hadden me goed te pakken. Ik had maar heel even gedacht dat het vrijgezellenfeestje misschien die zaterdag zou zijn, maar mijn moeder en Nokey hadden het allemaal zo goed meegespeeld, dat ik er al snel volledig vanuit ging dat we die dag zouden repeteren.
Alsof het allemaal een droom was, stond ik even later in het cursuslokaal van Flowers2Flow. Ik moest mijzelf meerdere malen eraan herinneren dat ik daar echt stond en de wolkjes voor mijn ogen wegknipperen. Inge was op het leuke idee gekomen om bloemenkransen te gaan maken. Dat had niemand van ons ooit gedaan. Het resultaat was heel kleurrijk en iedereen had een hele eigen creatie.

.

.

.
Helemaal perplex doe ik de deur open en zie daar mijn vriendinnen en zussen breed naar mij lachen. Nog helemaal ondersteboven, wauwel ik iets over Inge's weblog en stel ik me vreslijk aan. Ik weet gewoon echt even niet hoe ik me moet gedragen. Renso raadt me aan om ze binnen te laten, want ik sta nog steeds op de drempel van de voordeur naar al mijn lieve vriendinnen te kijken. Snel laat ik ze naar binnen. Renso zorgt voor stoelen en ik vlieg naar boven om me nog even op te frissen. Ze hadden me goed te pakken. Ik had maar heel even gedacht dat het vrijgezellenfeestje misschien die zaterdag zou zijn, maar mijn moeder en Nokey hadden het allemaal zo goed meegespeeld, dat ik er al snel volledig vanuit ging dat we die dag zouden repeteren.
Alsof het allemaal een droom was, stond ik even later in het cursuslokaal van Flowers2Flow. Ik moest mijzelf meerdere malen eraan herinneren dat ik daar echt stond en de wolkjes voor mijn ogen wegknipperen. Inge was op het leuke idee gekomen om bloemenkransen te gaan maken. Dat had niemand van ons ooit gedaan. Het resultaat was heel kleurrijk en iedereen had een hele eigen creatie.
.

.

.

.
Na het bloemschikken reden we naar Humphrey's voor een heerlijk diner. We hielden natuurlijk allemaal de hele avond onze krans op, waardoor er veel hoofden naar ons omdraaiden. We bleven tot bijna 21.30 aan tafel, want het was heel erg gezellig. En lekker.
.

.
Een aantal vriendinnen gingen na het eten naar huis, maar Emily, Inge, mijn zussen en ik gingen nog even door. Naar de kroeg. Ook daar vielen we enorm op met onze bloementooien, er werd flink aan gesnuffeld. Met z'n vijven hebben we vollop staan dansen en hard mee staan bleren op de muziek. Een groepje mannen bood mij een shotje aan en één van hen wilde Emily's krans wel eens passen. Toen het te druk werd, vertrokken we naar de volgende kroeg. Daar waren de mannen minder gezellig en hadden we al gauw twee dronkenlappen aan onze tafel. Emily wist het wel voor elkaar te krijgen dat de DJ een verzoekje draaide. Ze had stiekem al eerder op de avond gevraagd of Renso en ik een nummer hadden samen. Dus riep de DJ: "Deze is voor Margriet, die vanavond haar vrijgezellenfeestje viert." En toen wist de hele kroeg wie ik was. Alice Cooper met Poison klonk door de boxen en één van de dronkenlappen deed spontaan een playbackshow, daar zaten we echt op te wachten. Haastig vertrokken we naar de volgende kroeg, maar nergens was het zo gezellig als in de eerste. Daar was het helaas zo druk geworden dat we toch maar besloten naar huis te gaan.
Het was een heerlijke middag, avond en nacht. Dank jullie wel allemaal!
Het was een heerlijke middag, avond en nacht. Dank jullie wel allemaal!
.

maandag 13 januari 2014
Puntpaprika lasagna tot in de puntjes
Alweer een paar weken geleden was het kerst. Het diner was deze keer bij ons thuis en ondanks dat ik alle recepten al eens had uitgeprobeerd, was ik er toch zenuwachtig over. Ik had besloten om geen traditioneel kerstdiner te koken, maar een lange tafel vol Italiaanse gerechtjes. Mijn zwager Jos zorgde voor heerlijke tapenades, kazen en brood als voorgerecht en mijn moeder maakte een heel scala aan lekkere Italiaanse toetjes. Zelf verzorgde ik:
- Kiprolletjes met pesto in Italianse ham.
- Courgette salade met zwarte olijven, cherrytomaten en een yoghurtdressing
- Gnocchi met spek en paddenstoelen.
- Tagiatelle met grote garnalen in knoflook-roomsaus met verse peterselie
- Pizzabrood met zongedroogde tomaten en zwarte olijven
en de klapper:
- Puntpaprika-lasagne
Ik maakte alle pasta's zelf met de pastamaker die ik van mijn zus en zwager had gekregen en bijna alle gerechten waren naar mijn tevredenheid gelukt. Mijn neefje vroeg meteen aan zijn moeder of ze ook een keer de garnalen in knoflook-roomsaus zou maken. De meeste complimenten kreeg ik over de lasange. Het afgelopen half jaar heb ik het meerdere malen gemaakt en het recept bijgesteld en verbeterd tot het onderstaande recept:
Puntgave Puntparika-lasagne
Ingrediënten:
- 200 gram meel
- 2 eieren
- 250 gram rundergehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 vleestomaten
- Oregano
- Peper
- zout
- olijfolie
- 2 puntpaprika's
- 1 courgette
- 50 gram roomboter of margarine
- 50 gram bloem
- 300 tot 500 ml melk
- 100 gram geraspte oude kaas of parmazaanse kaas
Voorbereidingstijd 1,5 uur.
Oventijd: 45 minuten.
Het deeg:
Ook zonder pastamaker is het deeg voor lasagne best zelf te maken. Mocht dat toch teveel werk zijn, kan je ook natuurlijk kant en klare lasangebladen gebruiken. Voor de doe het zelver: doe 200 gram meel in een grote schaal. Maak een kuiltje in het midden en breek daar twee eieren in. Roer met een vork de eieren door het meel. Bestrooi de werkbank met wat meel. Let je deeg op de werkbank en kneed het met de handen tot een soepel geheel. Als het deeg teveel plakt, voeg je een beetje extra meel toe, is het deeg te los voeg dan een klein beetje water toe. Rol het deeg uit met een deegroller of met gebruik van een pastamaker tot een dunne lap niet meer dan 2 mm dik. Snijd de lap in 6 plakken van ongeveer 15 bij 7,5 centimeter. Laat de lasagne bladen 1 uur op een schone theedoek rusten.
De groentelaag:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de puntpaprika's in hun geheel op het rooster. Rooster de paprika's 15 tot 25 minuten tot ze donkere plekken krijgen of het schilletje los begint te laten. Snijd ondertussen de courgette in plakjes. Bak de plakjes in olijfolie in een grillpan of koekenpan. Laat de courgetteplakjes daarna rusten op keukenpapier zodat overtollig vocht en olie door het papier worden opgenomen. Bestrooi ze met wat zout om het vocht nog extra te onttrekken.
Haal de puntpaprika's uit de oven en doe ze in een plastic zak die je dichtknoopt. Op deze manier laat de schil beter los.
De tomatensaus:
Snijd het harde stukje uit de tomaat, maar laat de tomaat verder heel. Zo krijg je 4 tomaten met allemaal een klein gaatje in de bovenkant. Zet een pannetje water op het fornuis en leg daar de tomaten in. De tomaten moeten volledig onder water staan. Breng dat aan de kook.
Terug naar de groentenlaag:
Je puntpaprika's zijn nu klaar om te ontvellen. Snijd ze over de lengte open. De zaadlijst en het steeltje laten nu heel gemakkelijk los. Verwijder de zaadlijst en het steeltje en eventueel losse zaadjes. Trek met de punt van een schilmesje de velletjes van de puntpaprika. Je hoeft de paprika verder niet meer te snijden.
Het gehaktmengsel:
Snijd de ui in stukjes. Fruit de ui in een koekenpan met wat olijfolie. Voeg het gehakt toe. Snijd de knoflook in kleine stukjes of gebruik een knoflook pers. Voeg de knoflook toe aan het gehaktmengsel. Bak het bruin en draai daarna het vuur laag.
Terug naar de tomatensaus:
Als het water kookt en de velletjes van de tomaten beginnen te scheuren, zijn ze klaar om te ontvellen. Giet de tomaten af en laat ze schrikken onder de koude kraan of in een ijsbadje. Op die manier laat het velletje het makkelijkste los. Trek met een schilmesje de velletjes van de tomaten. Snijd de tomaten in blokjes, of pureer ze even in de blender. Voeg de blokjes of de tomatenpuree toe aan het gehaktmengsel. Zet het vuur weer hoger en verwarm de tomatensaus even met het gehakt mee. Breng het mengsel op smaak met oregano, peper en zout.
De lasagne opbouwen:
Bouw de lasagne op in een ovenschaal. Begin met de helft van het tomaat en gehaktmengsel. Leg daar drie lasagnebladen overheen. Bedek dat met de courgetteschijfjes. Leg daar de puntpaprika's overheen. Daar gaan vervolgens weer drie lasagnebladen bovenop en sluit af met de rest van het tomaten gehaktmengsel. Het enige wat nog ontbreekt is de belchamelsaus.
De belchamelsaus:
Verwarm in een pannetje 50 gram boter. Voeg in kleine schepjes de bloem toe en zorg er al roerende voor dat dit zonder klontjes mengt. Schenk beetje bij beetje de melk erbij. Blijf continue roeren. Het moet een gladde dikke saus worden. De hoeveelheid van de melk hangt af van de gewenste dikte voor je saus. Laat het zachtjes koken.
Verspreid de belchamelsaus over de lasagne. Besprenkel de bovenkant tenslotte met de geraspte kaas.
En dan de oven in. 40 tot 50 minuten op 200 graden.
Als je de lasange nog even laat afkoelen voor je hem opdient, wordt hij steviger.
Buon appetito!
- Kiprolletjes met pesto in Italianse ham.
- Courgette salade met zwarte olijven, cherrytomaten en een yoghurtdressing
- Gnocchi met spek en paddenstoelen.
- Tagiatelle met grote garnalen in knoflook-roomsaus met verse peterselie
- Pizzabrood met zongedroogde tomaten en zwarte olijven
en de klapper:
- Puntpaprika-lasagne
Ik maakte alle pasta's zelf met de pastamaker die ik van mijn zus en zwager had gekregen en bijna alle gerechten waren naar mijn tevredenheid gelukt. Mijn neefje vroeg meteen aan zijn moeder of ze ook een keer de garnalen in knoflook-roomsaus zou maken. De meeste complimenten kreeg ik over de lasange. Het afgelopen half jaar heb ik het meerdere malen gemaakt en het recept bijgesteld en verbeterd tot het onderstaande recept:
Puntgave Puntparika-lasagne
Ingrediënten:
- 200 gram meel
- 2 eieren
- 250 gram rundergehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 vleestomaten
- Oregano
- Peper
- zout
- olijfolie
- 2 puntpaprika's
- 1 courgette
- 50 gram roomboter of margarine
- 50 gram bloem
- 300 tot 500 ml melk
- 100 gram geraspte oude kaas of parmazaanse kaas
Voorbereidingstijd 1,5 uur.
Oventijd: 45 minuten.
Het deeg:
Ook zonder pastamaker is het deeg voor lasagne best zelf te maken. Mocht dat toch teveel werk zijn, kan je ook natuurlijk kant en klare lasangebladen gebruiken. Voor de doe het zelver: doe 200 gram meel in een grote schaal. Maak een kuiltje in het midden en breek daar twee eieren in. Roer met een vork de eieren door het meel. Bestrooi de werkbank met wat meel. Let je deeg op de werkbank en kneed het met de handen tot een soepel geheel. Als het deeg teveel plakt, voeg je een beetje extra meel toe, is het deeg te los voeg dan een klein beetje water toe. Rol het deeg uit met een deegroller of met gebruik van een pastamaker tot een dunne lap niet meer dan 2 mm dik. Snijd de lap in 6 plakken van ongeveer 15 bij 7,5 centimeter. Laat de lasagne bladen 1 uur op een schone theedoek rusten.
De groentelaag:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de puntpaprika's in hun geheel op het rooster. Rooster de paprika's 15 tot 25 minuten tot ze donkere plekken krijgen of het schilletje los begint te laten. Snijd ondertussen de courgette in plakjes. Bak de plakjes in olijfolie in een grillpan of koekenpan. Laat de courgetteplakjes daarna rusten op keukenpapier zodat overtollig vocht en olie door het papier worden opgenomen. Bestrooi ze met wat zout om het vocht nog extra te onttrekken.
Haal de puntpaprika's uit de oven en doe ze in een plastic zak die je dichtknoopt. Op deze manier laat de schil beter los.
De tomatensaus:
Snijd het harde stukje uit de tomaat, maar laat de tomaat verder heel. Zo krijg je 4 tomaten met allemaal een klein gaatje in de bovenkant. Zet een pannetje water op het fornuis en leg daar de tomaten in. De tomaten moeten volledig onder water staan. Breng dat aan de kook.
Terug naar de groentenlaag:
Je puntpaprika's zijn nu klaar om te ontvellen. Snijd ze over de lengte open. De zaadlijst en het steeltje laten nu heel gemakkelijk los. Verwijder de zaadlijst en het steeltje en eventueel losse zaadjes. Trek met de punt van een schilmesje de velletjes van de puntpaprika. Je hoeft de paprika verder niet meer te snijden.
Het gehaktmengsel:
Snijd de ui in stukjes. Fruit de ui in een koekenpan met wat olijfolie. Voeg het gehakt toe. Snijd de knoflook in kleine stukjes of gebruik een knoflook pers. Voeg de knoflook toe aan het gehaktmengsel. Bak het bruin en draai daarna het vuur laag.
Terug naar de tomatensaus:
Als het water kookt en de velletjes van de tomaten beginnen te scheuren, zijn ze klaar om te ontvellen. Giet de tomaten af en laat ze schrikken onder de koude kraan of in een ijsbadje. Op die manier laat het velletje het makkelijkste los. Trek met een schilmesje de velletjes van de tomaten. Snijd de tomaten in blokjes, of pureer ze even in de blender. Voeg de blokjes of de tomatenpuree toe aan het gehaktmengsel. Zet het vuur weer hoger en verwarm de tomatensaus even met het gehakt mee. Breng het mengsel op smaak met oregano, peper en zout.
De lasagne opbouwen:
Bouw de lasagne op in een ovenschaal. Begin met de helft van het tomaat en gehaktmengsel. Leg daar drie lasagnebladen overheen. Bedek dat met de courgetteschijfjes. Leg daar de puntpaprika's overheen. Daar gaan vervolgens weer drie lasagnebladen bovenop en sluit af met de rest van het tomaten gehaktmengsel. Het enige wat nog ontbreekt is de belchamelsaus.
De belchamelsaus:
Verwarm in een pannetje 50 gram boter. Voeg in kleine schepjes de bloem toe en zorg er al roerende voor dat dit zonder klontjes mengt. Schenk beetje bij beetje de melk erbij. Blijf continue roeren. Het moet een gladde dikke saus worden. De hoeveelheid van de melk hangt af van de gewenste dikte voor je saus. Laat het zachtjes koken.
Verspreid de belchamelsaus over de lasagne. Besprenkel de bovenkant tenslotte met de geraspte kaas.
En dan de oven in. 40 tot 50 minuten op 200 graden.
Als je de lasange nog even laat afkoelen voor je hem opdient, wordt hij steviger.
Buon appetito!
Abonneren op:
Posts (Atom)