zaterdag 3 januari 2015

Dit is Bloesem

Ik schreef al eerder over Bloesem. Toen ik een nieuwe naam voor haar zocht.

Om mijn personages echt goed vorm te geven maakte ik eerst een moodboard voor al de belangrijke personages in mijn boek. Een moodboard is een verzameling plaatjes die je vindt passen bij het personage. Het moodboard van Bloesem heeft veel roze kleuren en bloemen. Er staan twee schattige meisjes met blond haar op en wat plaatjes van huizen, boomgaarden en andere plekken waar ik me kan voorstellen dat zij graag is.

Daarna heb ik een woordweb gemaakt. Voor Bloesem maakte ik vorige week een nieuwe, omdat ik vond dat ik haar woordweb aan de start van mijn schrijfproces niet genoeg had uitgewerkt. In een woordweb plaats ik allerlei karaktereigenschappen die ik belangrijk vind voor het personage. Maar ik schrijf ook de namen van andere personages waar ze mee te maken krijgt in het woordweb. Daar schrijf ik associaties bij over hoe die personages op Bloesem over komen en welke gedachten en gevoelens ze bij hen heeft.

Voor sommige personages maak ik ook een tijdlijn van het verleden of schrijf ik een beknopte biografie.


Dit is dus Bloesem. 
Bloesem woont op de zolder van een groot herenhuis samen met haar moeder en het andere personeel. Het herenhuis staat in een dorpje aan de rand van het woud en aan de oever van een rivier. Bloesem speelt graag in de boomgaarden en de velden van de boerderijen rondom het dorp. Soms gaat ze ook het woud in, maar nooit te ver. Ze gaat niet naar school, maar helpt al wel mee in het huishouden. Ze krijgt vaak simpele taken zoals het opmaken van de bedden of het schillen van aardappels. Het dochtertje van de heer waar Bloesem en haar moeder voor werken, is haar enige vriendinnetje. Maar ook de rest van het personeel is dol op haar. Bloesem is een vrolijk en gevoelig kind van een jaar of 10. Ze heeft een enorm hart waar voor iedereen een plekje is. Het is dan ook onbegrijpelijk voor haar dat een paar jaar geleden haar moeder haar broertje weggaf aan de soldaten van de koning. De baby was slechts drie dagen oud. Haar moeder had gehuild sinds de geboorte van het kindje en haar vader was de deur uit gelopen en nooit meer terug gekomen. Bloesem vraagt regelmatig aan haar moeder waarom haar broertje is meegenomen, maar krijgt daar geen antwoord op. Ze weet wel dat haar broertje anders was, met zijn vuurrode haren en oranje ogen, maar dat is voor Bloesem geen excuus.
Dan ontmoet Bloesem Wilg. Een jongen met groene haren en felle groene ogen en hoe het dan verder gaat.... dat verklap ik niet.

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk om te lezen hoe je tot een personage komt. Bloesem klinkt als een lief en leuk meisje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel. Ik hoop dat ze heel wat harten gaat veroveren.

      Verwijderen