zondag 21 september 2014

Groen geknutseld: theezakjes

In deze rubriek plaats ik elke twee weken een D.I.Y. met oud, gerecycled of kosteloos materiaal. Twee weken geleden liet ik jullie zien wat ik gedaan had met houten wasknijpers. Deze keer ben ik aan de slag gegaan met theezakjes. 

Naast het koffie en thee automaat op het werk, had ik een bakje neergezet. "Wij sparen theezakjes, wil je ons helpen sparen?" In een mum van tijd hadden we een hele doos vol. De kinderen hadden ook thuis zakjes gespaard, waardoor de doos zelfs te klein werd. 

Pas tijdens het sparen besefte ik mij hoeveel van die zakjes de prullenbak in gaan. Zonde! En eigenlijk zijn die papieren zakjes nog overbodig ook, een labeltje zou genoeg moeten zijn om te zien welke smaak thee je hebt. 

Met de kinderen vouwden we er bloemen van voor op een kaart. En ik vouwde thuis nog een bloem voor een nieuw snail mail pakket. (Later deze maand volgt daar meer over.)Met nog heel veel zakjes over, besloot ik een gedeelte te gebruiken voor het oude versleten dienblad wat we thuis hebben staan. 
Daarvoor heb je nodig:
- Een mengseltje van houtlijm (1/3) en water (2/3).
- Een kleine en een grote kwast.
- Een dienblad of ander voorwerp waarop je wil gaan plakken.
- Theezakjes.
- Een schaar.
- Vernis of blanke lak.


Aan de slag:
- Schuur het dienblad, kistje of fotolijstje licht op.
- Knip de plaatjes van de theezakjes uit.
- Leg een patroon van de geknipte theezakjes, zoals je ze op het voorwerp wil gaan plakken.
- Meng 1/3 deel houtlijm met 2/3 deel water.
- Gebruik de kleine kwast om de lijm op het voorwerp te smeren.
- Plak de theezakjes erop en smeer daar vervolgens ook lijm overheen. Dit klinkt misschien gek, maar het water en de lijm trekken in het papier en zorgen voor een betere hechting zonder luchtbelletjes.
- Laat het geheel goed drogen.
- Lak je voorwerp af met blanke lak of vernis. Doe dit voorzichtig, de lak kan vlekken maken in de theezakjes.

Zelf heb ik de randjes afgewerkt met washi tape, maar je kan natuurlijk ook alles eerst goed uitmeten en precies op maat knippen.8 opmerkingen:

 1. Leuk! Als kind vouwde ik ook altijd theezakjes :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Voor mij was het de eerste keer dat ik iets met theezakjes deed.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Dank je wel. Ik moet hem wel nog een keer extra lakken, want ik durf er nu bijna niets op te zetten, bang dat ik het blad beschadig.

   Verwijderen
 3. Wat ontzettend leuk gedaan zeg! En ik gooi trouwens de theezakjes altijd in onze papiercontainer omdat ik zoveel mogelijk probeer te recyclen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super goed. Bij mij belanden ze toch nog wel eens in het vuilnisbakje op het aanrecht. Al zet ik ook wel vaak thee die je zelf moet scheppen, dan heb je dat probleem niet. Op mijn werk echter staat er geen papierbak in de keuken.

   Verwijderen